Vad är ränta-på-ränta?
Att börja investera brukar liknas med att sätta en snöboll i rullning och kallas ibland för snöbollseffekten.
I början är snöbollen liten och det fastnar inte så mycket extra snö när den rullar. Allt eftersom den blir större och får högre fart fastnar mer och mer snö. Samma sak gäller när du börjar investera. I början växer pengarna långsamt men ju längre tid dina investerade pengar får jobba, desto snabbare går det. Precis som med snöbollen.
Att pengarna växer snabbare och snabbare beror på någonting som kallas för ränta-på-ränta-effekten. Kort sagt fungerar det så att pengarna du investerat jobbar ihop nya pengar under året så att du (förhoppningsvis) kommer ha mer pengar när året är slut. Nästa år kommer även dina intjänade pengar att jobba för dig och det totala värdet stiger. Fler och fler små arbetande kronor kommer jobba för att skapa nya pengar åt dig i det vi kan kalla för en pengamaskin.
Du får mer och mer pengar tillbaka i ränta varje år utan att göra någonting speciellt. I den här kursen vill vi att du ska förstå hur en pengamaskin fungerar och få kunskaperna att starta din egen. En slags maskin som år efter år jobbar vidare och ser till att dina pengar växer snabbare och snabbare.
Exempel
Vi leker med tanken att ett barn vid födseln får 20 000 kronor insatt på ett konto och att inga nya insättningar sker på 50 år.
Utan ränta på ränta
Om pengarna ligger på ett konto utan sparränta (ett vanligt bankkonto) kommer 20 000 att vara 20 000 kronor även om 50 år. Tyvärr kommer det inte gå att köpa lika mycket för 20 000 kronor om 50 år som det går idag, eftersom pengar hela tiden tappar i värde. (Riksbanken har som mål att pengarna ska tappa 2% i värde varje år vilket kallas för inflation. )
Med ränta
Säg att vi istället lyckas få pengarna att växa med 10 % varje år. Då kommer vi få 2000 kronor extra i avkastning varje år. Om vi årligen tar ut avkastning, 2000 kronor, istället för att låta dem växa vidare, så kommer vi ha tjänat 100 000 kronor efter 50 år (2000 * 50). Den totala summan efter 50 år blir då 120 000 kronor (startkapitalet + all avkastning).
Med ränta på ränta
Om vi istället får 10 % årlig avkastning och låter pengarna växa vidare ostört utan att ta ut någon avkastning under den här tiden, då kommer det finnas 2,9 miljoner kronor på kontot efter 50 år. Ränta på ränta gör att skillnaden blir enorm över tid.
50 år är en lång tid, men 20 000 som helt av sig själva blir 2.9 miljoner är en mäktig tanke.
Hur ränta-på-ränta-effekten ser ut
I grafen nedanför syns tydligt hur ränta-på-ränta-effekten fungerar över tid. Effekten märks minst i början då många ger upp, men ju längre tid pengarna får växa desto snabbare kommer det att gå och effekten blir dramatisk!
Grafen visar hur utvecklingen blir med 20 000 kronor vid starten och 10 % i årlig ränta, men utan senare insättningar eller uttag. Det viktigaste att ta med sig är att ökningen går snabbare och snabbare varje år. Den går så snabbt att det finns ett ord för det, exponentiell ökning. Vi kommer tillbaka till det ordet alldeles snart.
Vad är exponentiell ökning?
Att nånting ökar exponentiellt betyder att ökningen går snabbare och snabbare hela tiden. Det är svårt för hjärnan att greppa. Vi är mycket vanare vid det som kallas linjär ökning, att vi får vi lika mycket mer vid varje tillfälle. Den som får 10 kronor i veckopeng varje lördag kan öka sin totala mängd pengar linjärt, 10, 20, 30, osv.
Exponentiell ökning är svårare att intuitivt förstå, vi stöter på det så mycket mer sällan.
Mouna Esmaeilzadeh ger i sitt sommarprat en bra förklaring av exponentiell ökning. Lyssna när hon själv förklarar på en minut [19:38 - 20:40] eller läs förklaringen i text här under.
Tänk dig att du ska promenera 30 steg från där du sitter nu ut mot entrén på byggnaden. Det är ganska lätt att föreställa sig var du kommer att hamna. Du tar stegen 1, 2, 3, 4 osv. Det här är 30 linjära steg eftersom varje steg är lika långt.
Om du tar 30 exponentiella steg istället, så kommer du komma dubbelt så långt för varje steg du tar. Det blir istället 1, 2, 4, 8, 16, 32 ... osv steg.
Försök att föreställa hur långt du kommer att komma på 30 såna här steg.
Hamnar du ute på stan, i nästa stad, eller kanske i ett annat land?
Svaret är att du kommer att färdas drygt 26 varv runt jordklotet, ungefär 1 miljard meter.
Om du själv vill testa
Det finns olika hemsidor och appar där du själv kan simulera, testa och räkna på din egen ekonomi utifrån ränta-på-ränta effekten. En hemsida som gör detta är ekonomifokus och en app som gör samma sak är Sparräknaren. I skrivande stund kostar appen 35 kronor i appstore.
Båda fungerar liknande. Du får ställa in hur mycket pengar du har, hur mycket du kan tänka dig att spara varje månad och en förväntad avkastning i procent. 7-8% är en fullt rimlig gissning baserat på historisk utveckling och hur du lär dig att investera i den här kursen. Sen är det bara att snurra fram och tillbaka på startkapital, månadsinsättningar och antal år för att se vad som krävs för att nå dina första 100 000 kronor eller något annat mål som är rätt för dig.
Ränta-på-ränta fungerar åt andra hållet också
Tyvärr fungerar ränta-på-ränta precis lika bra åt andra hållet, när det är du som betalar räntan istället för att håva in den. Det här är nåt vi pratar mer om i kursen grundkursen i privatekonomi. Om du har en kreditkortsskuld med säg 25 % ränta så kommer den skulden att växa enormt mycket om du låter den vara. Till slut växer den mycket snabbare än du har möjlighet att betala av.
Läskigt.
Ränta-på-ränta för fonder och aktier
Vi kommer att komma tillbaka till ränta på ränta flera gånger under kursen och förklara hur det fungerar när du köper fonder eller aktier. Det är inget att oroa sig för om det känns luddigt, följ med så kommer det att klarna under kursens gång.