Formulera din målsättning

Hur skulle du vilja att din vardag såg ut? Är det väckarklockan eller solen som väcker dig? Hur ser det ut utanför fönstret? Vilket land befinner du dig i? Vad äter du till frukost och vad ägnar du resten av dagen åt? Arbetar du åt dig själv, är du anställd eller jobbar du inte alls?

Att visualisera din drömvardag är en bra metod att försöka formulera ditt mål. Men ett mål utan någon plan att nå dit blir bara en dröm. Nästa steg är att skapa en plan för hur du ska ta dig dit.

Planen får gärna vara långsiktig, men om du sätter mål som sträcker sig över många år, sätt även upp delmål. Delmålen hjälper dig att fokusera, se utvecklingen och hålla motivationen uppe.

Varför sätta ett mål

Det finns mycket bra information om att vi bör träna, äta rätt och lägga undan pengar. Tyvärr vänder sig den informationen oftast bara till den rationella delen av vår hjärna. Det är inte kunskapsbrist som gör att många tränar för lite, äter ohälsosamt eller struntar i att spara. Det som saknas är den emotionella kopplingen. Vi behöver mer än bara fakta och sakliga argument för att bli övertygade och göra en förändring som vi orkar hålla i.

Att formulera ett mål gör det lättare att orka fortsätta investera. När det känns kämpigt kan du alltid vända tillbaka till drömmen du vill uppnå, istället för att bara titta på siffrorna. Därför ska vi genom ett par övningar hjälpa dig att sätta ett mål och undvika de vanligaste misstagen som gör att majoriteten har brutit sina nyårslöften efter bara 4 veckor.

S.M.A.R.T

Ett bra sätt att formulera mål är att använda sig av SMART-metoden. SMART står för

Specifikt

Mätbart

Accepterat

Realistiskt

Tidsbestämt

Det kanske låter jobbigt, men SMART är ett snabbt och bra verktyg för att se till så att du får med alla delar som behövs när du skriver en målsättning.

Specifikt

För att ditt mål ska vara konkret behöver du fundera över frågor som;

Vad? Varför? Var? och Vilka?

Vad är det egentligen som är ditt mål? Varför vill du uppnå just det här målet? Är det ett investeringsmål som du kan uppnå själv eller behöver du involvera nån annan i familjen?

Börja eller sluta

Under 2018 genomfördes den hittills största internationella studien om nyårslöften vid Stockholms Universitet. Den visade bland annat att den enskilt viktigaste faktorn för att lyckas hålla löftena var hur de formulerades.

Om nyårslöftena formulerades som närmandemål, där personen ville börja med någonting nytt, var sannolikheten 25 % högre att lyckas än om de formulerades som undvikandemål. Närmandemål kan vara till exempel att börja träna, äta nyttigare eller investera. Undvikandemål handlar istället om att till exempel sluta röka, sluta stressa eller liknande.

Börja formulera

Nu är det din tur att börja jobba med målet. Var så specifik du kan, vi kommer att utveckla det här vidare i nästa steg.

Att hjälpa mitt barn ekonomiskt senare i livet är för luddigt. Gör det mer konkret genom att istället skriva Att ensam stå för insatsen till första lägenheten för mitt barn, eftersom jag önskar att jag haft den hjälpen när jag flyttade hemifrån.

Att gå hem tidigare från jobbet är också för löst formulerat, ändra det till Att kunna sluta vid 14 varje fredag och täcka upp resten med en passiv inkomst, för att kunna ägna mer tid till träning.

Mätbart

För att du ska kunna se om du är på rätt väg behöver ditt mål vara mätbart. Om du inte har någon exakt summa i kronor i ditt mål ska vi försöka jobba fram det nu. Det blir mycket lättare att mäta om man tagit sig närmare ett mål om det är konkret och mätbart, pengar är i allra högsta grad mätbara.

Hur mycket pengar behöver du för att kunna stå för insatsen till första bostadsrätten för ditt barn? Det beror självfallet på var du tror att barnet kommer att bosätta sig.

Ta fram en siffra som känns rimlig för ditt mål, om du inte kan säga en exakt, höfta istället. Det är bättre med en gissning som är ungefär rätt än ingen gissning alls.

Vi tar en gissning på att en mindre lägenhet kommer att kosta 1 550 000 kronor i en mindre stad, det ger en kontantinsats om 235 000 kronor.

Nu kan vi formulera om målet vi börjat på:

Att ensam stå för en insats på 235 000 kronor till första lägenheten för mitt barn, eftersom jag önskar att jag haft den hjälpen när jag flyttade hemifrån.

Accepterat (Relevant)

Du behöver sätta ett realistiskt mål för att inte tappa motivationen. Det är bättre att du går ut lugnt och ökar längs vägen än att sätta något som du inte ens lyckas med vecka ett.

För att målet ska kännas realistiskt handlar det oftast bara om att skruva lite på slutsumman eller tiden för att nå dit.

Räkna baklänges

För att se om det känns realistiskt kan du räkna baklänges. Låt säga att barnet bara är dryga året, då är det kanske 20 år kvar tills det är dags för egen lägenhet.

Öppna upp appen miljonärskalkylatorn och kolla hur mycket du behöver spara i månaden om du ställer in 0 kronor i startkapital, 20 år och 8 % årlig avkastning.

Just i det fallet blev svaret 400 kronor i månaden, för ditt mål är det andra siffror som gäller. Ju längre tid du har på dig, desto mindre krävs i månaden.

Nu skulle du kunna ändra ditt mål en gång till så att det inkluderar hur du ska uppnå det:

Att ensam stå för en insats på 235 000 kronor till första lägenheten för mitt barn, genom att investera 400 kronor i månaden under 20 år. Det gör jag eftersom jag önskar att jag haft den hjälpen när jag flyttade hemifrån.

Realistiskt

En annan viktig faktor är den inre motivationen. Tidigare forskning har visat att beteendeförändringar som grundas i andras önskningar har mindre chans att lyckas. Helst ska ditt mål vila på personliga värderingar, på djupt rotade föreställningar om vad som är viktigt i livet på lång sikt.

Du har mycket större chans att lyckas om målet känns realistiskt och viktigt för just dig. Att investera för att på sikt bidra till en insats till en lägenhet motiverar dig inte om du innerst inne inte tycker att det är nåt föräldrar ska göra.

Ett bra sätt att testa dina värderingar är att fråga dig om du skulle ha samma värderingar om ingen visste om dem.

Tidsbestämt

Nu när du satt ett mål och gjort det konkret kan det hjälpa att bestämma en deadline och sätta upp delmål. En deadline är bra för att du inte ska skjuta ditt mål framåt i alla evighet.

Delmålen hjälper dig att se hur du ligger till. Eftersom börsen svänger upp och ner kan det vara klokt att sätta delmålet i form av hur mycket pengar du har satt in, inte hur stor den totala summan är.

Om vi fortsätter på målet med lägenheten kanske dina delmål ska vara att investera 4800 kronor under ett år (400 kr/månad), då är det lätt att stämma av månad för månad hur du ligger till.

Involvera andra, men på rätt sätt

Det är bra att skaffa personer som håller dig ansvarig. Någon som frågar dig en gång varannan månad hur det går och ber dig berätta. Om motivationen sviker, vilket den ofta gör, kanske hotifikationen (rädslan för att göra någon annan besviken) kan hålla dig uppe genom en svacka.

Involvera oss

Du får väldigt gärna använda eljest som den motparten om du inte har någon annan. Lämna en kommentar på den här sidan med ditt mål så kan vi både fråga hur det går och ge tips på om ditt mål skulle kunna förbättras.

Men berätta inte för alla

Att berätta för alla du stöter på om ditt nya mål är däremot inte bra, då minskar faktiskt chansen att du ska lyckas uppfylla det. Varje gång du berättar för någon annan att du sparar till en framtida lägenhet får hjärnan en liten belöning, som om du redan hade uppnått målet.

Till slut har hjärnan fått så pass mycket belöning att den inte tycker det känns lika viktigt att uppnå målet längre, belöningen får den ju ändå.

Fundera över vilka i din vänkrets som tränar mest. De som hela tiden berättar om att de har ändrat livsstil och äntligen kommit igång med att träna eller de som bara kör på i det tysta.

Se till att bli påmind ofta

Ett sätt att själv bli påmind om sitt mål utan att berätta för andra hela tiden är att sätta upp en bild någonstans. För lägenheten kanske det kan vara en bild på en trevlig lägenhet du klippt ur nån tidning. In med bilden i en ram eller upp med den på kylen. Varje gång du ser bilden kommer du minnas målet och frågar någon annan behöver du inte avslöja vad den symboliserar.

Länkar från det här lektionen

Vi har valt att lägga länkarna längst ner i varje lektion. Länkar i en text distraherar oss tyvärr oavsett om vi klickar eller inte och odelad uppmärksamhet är hårdvaluta nu för tiden.

Forskningsstudien om nyårslöften


Slutför och fortsätt  
Diskussion

2 kommentarer